Reklama
 
Blog | Igor Sazma

hlavně to nikomu neříkej

tak jsem byl doma na filmové premiéře.

tomasz sekielski natočil nový dokument. má dvě hodiny a financoval si ho sám jen crowdfundingem. dost dobrý.

a premiéru měl v sobotu na youtube. dobrý.

za 24 hodin měl jeden a půl miliónů zhlédnutí. zatraceně dobrý, říkal jsem si včera v poledne.

dneska má víc jak sedm milionů zhlédnutí.

za 48 hodin od uvedení má 175 tisíc lajků (a skoro 9 tisíc dislajků), 29 tisíc komentářů. jmenuje se hlavně to nikomu neříkej (tylko nie mów nikomu), je v polštině a kdo by ho chtěl vidět, najde tam i dost slušné anglické titulky.


žádné velké senzace. film o obětech sexuálního zneužívání polskými katolickými kněžími je vyprávěn oběťmi, dnes již dospělými lidmi, věcně. emoce jsou spíše potlačované, o to jsou silnější.

no nic, kdo chce, ať si udělá obrázek sám, je to na youtube


dneska jsem si ráno rozkliknul aktuálně.cz  a co nevidím, super timing, duka si stěžuje na nespravedlivé osočování nenávistníky, co sexuální zneužívání v české katolické církvi využívají jen pro vlastní politické a mocenské choutky, rozdává trestní oznámení tu na neznámého, tu na známého pachatele. ach jo, ta arogance moci.

a v polsku úplně stejně: když se arcibiskupa leszka głódźe  včera ptali, jestli film viděl, řekl: nekoukám se na každou hloupost (nie oglądam byle czego).

mimochodem, on a další biskupové byli produkcí několikrát požádáni o vyjádření; pochopitelně odmítli. ve filmu je jasně vidět, jak systém katolické církve dodnes aktivně, s velkými emocemi bagatelizuje a relativizuje problém a často i chrání viníky.

„a kdy bude film o pedofilech mezi učiteli a instalatéry?“ čtu jeden komentář na polském webu.

tak, hádám, že ředitelé škol či stavebních firem nemůžou jen tak přeložit zaměstnance na jiné pracoviště do jiného okresu. případně ho poslat na zahraniční misi, kde by předával lásku indiánům, že. nebo vyvíjet psychologický tlak na rodiče a společnost.


není se co divit, církev byla a je ve své podstatě autoritativní, nedemokratická organizace bez funkčních kontrolních mechanizmů, které by dokázaly zabránit zneužívání. oběti jsou plně závislé na svých trýznitelích, kteří kromě obvyklé autority dospělého vládnou navíc autoritou někoho, kdo je zástupcem nadpřirozené, vševědoucí a všemohoucí bytosti zde na zemi.

a když jste dítě, které věří na boha, není cesty ven…

arogance totalitní moci (tentokráte církevní) a to nejen té polské, ale – viz dnešní rozhovor s dukou – i té české, ve své nahotě.

z filmu tomasze sekielskiego

mrkněte na to.

Reklama