Reklama
 
Blog | Igor Sazma

na dno…

Tak jsem si už byl jistý, že se na psaní blogů vykašlu …a taky se mi to dařilo pár let plnit. Teď se mi ovšem přihodil jeden Babišův volič: máme tady v Čechách první březnový týden a mě by nenapadlo, že v době rozkladu státu, rozkladu státních institucí i financí a uprostřed totálně nezvládnuté a už nekontrolované epidemie covidu, kdy jsme nejen nejhorší v Evropě (s výjimkou pár států velikosti Přerova), ale patříme i k těm nejhorším na celém světě, tedy že i teď existují lidé, co vážně říkají, že:

– za současnou katastrofu může opozice
– můžou za to Češi, protože nedodržují zákazy
– můžou za to noviny, protože překrucují, co říká vláda
– že lidi svádějí na Babiše i to, že venku prší
– to, že vláda neumí distribuovat vakcíny je proto, že lidé čekají na druhou dávku
– že se málo očkuje, je vina Evropské unie.

——————

Tož, tenhle blog nebude nic intošského, žádné vtipné poznámky, lautr nic. Jen jednoduchý přehled nejdůležitějších událostí, které měly největší význam na té naší jedinečné, české cestě na dno.

Únor – březen – duben 2020

Poté co „někdo přišel“, tak i přes nepřipravenost, nekoncepčnost, nesmyslné nákupy a trapné postávání na letišti v očekávání předraženého čínského šmejdu, přes to všechno se podařilo, spíše ze strachu a náhodou, správně šlápnout na brzdu a varováni Itálií, přestáli jsme první vlnu velmi úspěšně.

Cool. Jupí. Hurá.

Koupili jsme si čas. Ovšem od května 2020 bylo jasné, co potřebujeme přípravu na další vlny: krizový plán (mimochodem, ten existoval od dob Špidlovy vlády, jen ho Babiš ignoroval), velké nákupy zdravotnických potřeb – a pokud možno nastartovat české podniky s jejich krizovou velkoprodukcí, jasnou komunikaci vlády a ministerstev, přípravu expertních týmů, matematických modelů, jasných pravidel, zfunkčnit práci hygieny (připravit lepší metodiku trasování, navýšit stavy), připravit rozsáhlé a pravidelné testování ve školách a závodech. Od prázdnin bylo jasné, že se musíme připravit na očkování – očkovací centra a plán jejich fungování, srozumitelnou očkovací PR kampaň, strategii boje s dezinformacemi.

Vláda a státní instituce, to přece není parta borečků z fotbálku, co tlachá nad desítkou Na Růžku a řeší věci až ex-post. Přece vědí, jak predikovat, kde sehnat kvalifikované odborníky, nebo – proboha – aspoň to snad umí přeložit a obšlehnout, jak to dělají v Německu…

Průser číslo 1

Na prázdniny sundáváme roušky. Babiš „zařídí“ Čechům dovolenou v Chorvatsku a nechá je odtud přijíždět v podstatě bez karantény, i když ví, že v Chorvatsku se šíří virus.

Od začátku srpna 2020 všechna data, která měla vláda k dispozici, jasně ukazovala, že trasování hygieny totálně selhává (OKD, Techtle Metle), že čísla výskytu covidu hrozivě stoupají a všechny existující matematické modely (třeba ten z WHO) jasně předvídaly, jakou katastrofu můžeme v září čekat.

17. srpna ministerstvo zdravotnictví pozdě, ale přece připravilo soubor opatření od 1. září a tato opatření na schůzi vláda (včetně přítomného Babiše) odsouhlasila. Roušky se měly začít nosit v úplně všech vnitřních prostorách a dopravě. Načež to Vojtěch odprezentoval na tiskovce. O pár hodin později Babišovi dochází, že se to možná lidem nebude líbit a mohlo by to poškodit jeho PR obraz a vystartuje: „Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí,“ řekl premiér v ČT. „Používám selský rozum a plno věcí mi hlava nebere.“

Seřve Vojtěcha, ministerstvo zdravotnictví s jejich expertními týmy a zruší roušky ve školách, v obchodech a ostatních vnitřních prostorech (s výjimkou nemocnic a veřejné dopravy).

Je září a Babiš nevěřícně zírá: čísla nových případů na začátku měsíce skáčou z 500 nových případů denně v prvním na 1000+ nových případů v druhém zářijovém týdnu. Kdo mohl čekat, že experti mají pravdu a že vzorečky WHO fungují? Trasování hygieny se zhroutí a tzv. „chytrá karanténa“ neexistuje a radši se o ní už od té doby moc nemluví.

Teď je nutné šlápnout na brzdu a po populistickém zrušení roušek spustit druhý tvrdý lockdown. Jenže jsou volby. A každé procento navíc pro ANO je dobré. Takže žádný lockdown.

Všichni experti bijí na poplach, včera bylo pozdě, ale Babiš a Mára: nebudeme si naštvávat voliče, že jo.

17. září Babiš ve sněmovně vykřikuje: „Tak zkuste už konečně tady schválit ten zahrádkářský zákon. Neřešte stále Covid-19. Už jste na tom strávili asi 15 hodin. Jo?”

Třetí týden září se pohybuje mezi 2-3 tisíci novými případy za den. Už je pozdě, ale pořád se dá tvrdým lockdownem zachránit pár tisíc lidí… Jenže v říjnu jsou ty volby, volby, volby. Poslední zářijový týden se blíží a je 3000 nových případů denně. Žádný lockdown, páč 2. a 3. října jsou volby.

Konečně se odvolí a hned po volbách přichází něco jako lockdown. Ale to už máme denně v půlce října na 10 000 nových případů a přes 100 mrtvých denně. Kvůli pár procentům pro ANO ve volbách zabil Babiš vědomě tisícovky lidí… A solidně nastartoval kolaps České republiky.

Průser č. 2

Od 3. prosince vláda rozvolňuje opatření, máme sice 4 600 nových nakažených denně, ale blíží se vánoce. Žádný populista si nenaštve voliče tím, že by na vánoce zavřel obchody, že. Přidáme hospody a pošleme děti do škol, ať je lidem dobře, moc dobře.

Ovšem od poloviny prosince začínají čísla nových případů denně šplhat: 5 000 denně, pár dní nato 7 000 denně a je nutný okamžitý lockdown, jenže vánoce, že jo, lidi si musí nakoupit dárky a lidi si přece nenaštvu, lockdown bude až po Ježíškovi…

Pozdě.

Za rok 2020 (v porovnání s průměrem let 2015-2019) jsme měli o 17 000 úmrtí víc. A většina z nich připadala na listopad a obzvláště pak prosinec 2020.

Ti Babišovi  mrtví… Hezkých pár tisíc z nich zabil.

Normální politik naslouchá odborníkům. Respektuje fakta a matiku a dokáže dělat nepopulární rozhodnutí. Populista naslouchá marketingovému oddělení a jede podle průzkumů veřejného mínění. Používá „selský rozum“ průměrného voliče, když má používat rozum vědce.

Takhle populista zabíjí lidi. Ale ti, co neumí počítat, ho budou volit.

Prostě kofola, když ji miluješ, není co řešit…

Průser č. 3

Je leden, je únor a Havlíček se s Babišem a skorovládními komunisty dohadují, jestli a kdy a na jak dlouho otevřít skiareály, které děti kdy poslat do škol, jak rozvolňovat. To všechno, když máme víc jak 7 000 nových případů denně. Ach jo. Ale zní to nadějně, když o tom mluví. Všichni se radují, ale ti, kdo umí číst a počítat, si klepou na čelo. Jediná šance je fest tvrdý lockdown všeho co se hýbe. Zavřít zemi. A hned. Včera bylo pozdě. Proč Babiš čeká až do konce února, kdy máme sedmidenní průměr každodenních nových nakažených skoro 8 000 a skoro 160+ mrtvých denně, to nechápe nikdo. Ale připravuje se navrácení studentů do škol od 1. března (a teprve se zadává šílené neprůhledné výběrové řízení na testy, které vyhraje nastrčená firma bílých koní).

Konečně se vyhlašuje se lockdown. Lidem se zakazuje venčit večer psy dále než 500 metrů od baráku, nesmí cestovat mezi okresy, chodit do obchodů KROMĚ a zase následuje výčet výjimek, květinářství jsou pochopitelně mezi nimi…

Má to jednu drobnou chybičku: lidé sice mezi okresy cestovat nesmí a policie to bude s vojáky kontrolovat a pročítat si různé bumážky, ale zato se mezi okresy cestovat smí: pokud jedete do práce. Naprosto nepochopitelně v tomhle průseru vláda nezavřela celou ekonomiku.

Výsledek je jasný už teď: až tenhle „lockdown“ skončí, lidé budou sice frustrovaní, ale zato budeme – v lepším případě – na úplně stejných číslech, jako máme teď…

Takže v dubnu nebude žádný rozvolňování, ale jen další prodlužování agonie České republiky… a ten tvrdý lockdown s totálním zavřením průmyslu bude muset přijít stejně, jen to zruinuje ekonomiku nesrovnatelně víc než nějaký jiný, krátký a včas.

Tenhle březnový lockdown-tak-nějak-napůl je dalším průserem Babiše a jeho chaotické vlády diletantů.

Mezitím kolabují nemocnice, ruší se onkologické operace, zvyšuje se množství okresů, kde začíná válečná medicína: lékaři rozhodují koho zachraňovat a koho nechat umřít bez standardní péče.

Kdo se udusí.

Průser č. 4

Od prázdnin víme, že nás zachrání jedině očkování. Vláda sice pracovitě prosazuje zahrádkářský zákon a tvrdí, že má všechno pod kontrolou, ale žádný plán očkování, distribuce, očko-centra, software nepřipravuje. Na to je čas, až vakcína dorazí, že.

Takže distributor se vybírá ve výběrovém řízení teprve poté, co vakcína dorazí. Au!!!

Takže vakcíny mezi tím leží v mrazničkách a čekají. U ledu. Až se distributor vysoutěží. A když přijde vakcína jiná, zase stejně. Čeká se. Pomalu. Až. Se. Vysoutěží. Distributor…

Praze ruply nervy a vakcíny praktikům rozvezl rohlík.cz.

Mimochodem, Evropskou unií dodané vakcíny do ČR jsou dokonce nad vládním plánem. Vládní strategie očkování počítala s 998 625 dávkami a ke dnešnímu dni (3.3.21) jich dorazilo 1 008 564 – z čehož bylo vyočkováno 702.023 dávek vakcín = čtvrtina vakcín leží na skladech. Bude srozumitelnější, když řeknu, že víc než čtvrt milionu vakcín leží ve skladech?

I když dostáváme proporcionálně k počtu obyvatel stejné množství jako ostatní země EU, patříme v očkování k těm nejhorším. Jsme horší než Polsko, Maďarsko nebo Slovensko. Tohle neokecáš, voliči Babiše.

BTW, nezapomínejme, že si každá země (tedy i ČR) mohla západní vakcíny objednat i sama nad rámec objednávky EU. Což Babiš neudělal. Bylo by to dražší a pomalejší…

Průser č. 5

Vláda usilovně pořádá tiskové konference a tam pravidelně a detailně informuje. Následující den to upřesňuje a pak mění. A pak ještě jednou změní.

Psal jsem, jak v srpnu Vojtěch vyhlašoval nošení roušek a následující den to Babiš změnil.

Chebská nemocnice v lednu 2021 kolabuje pod náporem covidových pacientů a volá po dovolení převážet pacienty do Německa pár kilometrů vzdáleného Německa. Babiš 31. ledna říká, že převážet pacienty do Německa je nesmysl. 4. února Blatný přijíždí do Chebu a řekne, že pošle 3 doktory odjinud a že se budou chebští pacienti převážet třeba do Prahy nebo Plzně, převoz do Německa odmítá: „…není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, Česká republika si váží každého života každého českého občana.“

Načež Babiš jedná s Maďarskem a Polskem o možném převozu pacientů do jejich nemocnic.

Načež když se bortí zdravotní systém ČR, Babiš 17. února souhlasí s převozem do Německa.

Načež se dva týdny poté, ve středu 3. března dozvídáme, že česká vláda zatím o převoz pacientů Německo ani nepožádala, resp. česká vláda do systému EWRS – Early Warning Response System nic nenahlásila – a bez toho se žádný převoz neuskuteční.

Průser č. už-jsem-to-přestal-počítat

Když v březnu 2020 Babiš apeluje, aby nikdo nejezdil za hranice, sám si jede do francouzských Alp, i když tam bylo potvrzené ohnisko covidu.

O prázdninách všem říká, ať nikam nejezdí, že je v Čechách hezky, ale sám si v červenci jede na Krétu. A paní Monika, co jí to tak sluší, jede navíc do Chorvatska.

Teď zakazuje jezdit z okresu do okresu, ale paní Moniku, co jí to tak sluší, má v Dubaji (jasně, ok, taky ji mohl poslat na Krym).

Prymula usilovně a upřímně prosí lidi, ať zůstanou doma. Pak si jde kšeftovat a vytřískávat prachy z covidu do – pro obyčejné lidi zavřené – restaurace na Vyšehrad.

Prymula říká lidem, ať zůstanou doma, sám si jde na fotbal s Mynářovými, Tvrdíkem… mimochodem, Mynář v lockdownu pořádá zabijačku… „to mám být jen doma?“, ptá se Prymula.  No – jo. Jo, to jsi všem přece říkal, ne?

Pravidla? Tak určitě. Ale jen pro některé. Ne pro nás. To je poselství vlády.

Lockdown? Tak určitě. Ale výjimku mají květinářství a prodejny střeliva a kdo si umí zalobovat, výjimku si vyjedná. Vysoký stropy, vzpomínáte?

Není divu, že na to lidé kašlou. Není divu, že se šíří dezinformace o covidu, když i ministr zdravotnictví plácá o tom, že čísla zase nejsou tak hrozná, protože do statistik se započítávají i mrtví z autonehod s covidem.

Vláda od počátku krize není schopná jasně komunikovat, propagovat očkování, vyvracet dezinformace. Je to kolosální selhání státu a jeho institucí.

Mimochodem, došlo to až do takového absurdu, že tento týden nový šéf komunikace na ministerstvu zdravotnictví raději ani nastoupil do práce

Tohle se totiž komunikovat nedá.

——————

Jednoduše: Když ti, co mají být elitou státu lžou, kradou, podvádějí, ohýbají pravidla, zneužívají dotace, lidé to vidí. A zařídí se podle toho.

——————

Tahle vláda s Babišem v čele nic neřídí a nikoho nechrání. Prostě Česko promořuje. Už dávno to vzdali a teď chaoticky, bez plánu, neřízeně a za cenu desetitisíců mrtvých jedou na úplné dno.

——————

Doufám, že za to půjde premiér sedět.

——————

Kvíz: na této mapě přírůstků nových nakažených nejsou zaznačené hranice.

Poznáte, kde se nachází Česká republika?

Nápověda: začíná to na P

 

Reklama