Reklama
 
Blog | Igor Sazma

pohádka hulvátská a sprostá

to bývaly doby,

doby, kdy se hloupí styděli být hloupí

a hulváty se opovrhovalo.

byli rozprostřeni daleko od sebe ve skutečném světě a žili na osamělých ostrůvcích hořkosti a nenávisti.


to bývalo ještě před fejsbukem… před tím, než si marketéři a propagandisté všimli, jak sociologie, psychologie a vůbec, kognitivní vědy dokáží celkem přesně odhadnout, jak manipulovat lidmi. jak ovlivňovat veřejné mínění.

nevím, co vede vzdělané lidi používat kognitivní vědy k tomu, aby zpátky přiváděli ty nejnebezpečnější sily nacionalismu, nepotismu, korupce, ořezávání liberální demokracie …

dělají to jen pro prachy? pro pocit, že prostě můžou? pro pocit, že v tom jsou dobří a že to funguje?

a jo, jsou profíci a dělaj to dobře. ti ruští ovlivňují veřejné mínění a volby v americe, západní evropě, u nás díky nim máme zemana, ti naši čeští, z týmu páně prchalova, zase makaj pro andreje. (a méně zdatní a levní pro tomia.)


vedlejším produktem tohoto byznysu jsou skupiny užitečných idiotů, skutečných lidí, kteří se nabalí kolem fake profilů a upřímně bojují za lepší svět.

sdružují se, pojí je pocit sounáležitosti, bojují za lepší zítřky a proti zlu. velmi často neumí psát i/y a s/z a zásadně nepoužívají spellchecker. Najdete je kolem stovek  fejsbukových skupin přátel ruska či spd tomia a spojuje je jedno: emoce nesnášenlivosti, negace, naštvanosti.

a jazyk nenávisti a sprostých nadávek.


třicet let po listopadu jsou zpátky.

a už se nestydí.

přišli si pro moc.

 

 

Reklama